Czerwone, wytrawne wino z apelacji DO Ribera del Duero reprezentujące średnią gamę produktów hiszpańskiej winiarni Loess. Jest efektowny design butelki, a w kieliszku 100% tempranillo i niuskulowa "ribera". Wino fermentowało w stalowych kadziach (fermentacja alkoholowa i malolaktyczna), a następnie dojrzewało we francuskich beczkach przez 12 miesięcy (nowych i jednorocznych, 225 i 500 l).
Loess Ribera del Duero 2011
Kolor: Czysta, błyszcząca, ciemnowiśniowa barwa. Średnio przejrzyste. Łza lekko barwiąca brzegi kieliszka.
Nos: Mocne, skoncentrowane i trwałe aromaty czarnych owoców dobrze zrównoważone z nutami słodkich przypraw (wanilii, cynamonu) oraz palonej kawy.
Usta: Soczyste i świeże. Na podniebieniu pełne, aksamitne, smakujące konfiturą z czarnych, leśnych owoców. Dobra równowaga alkoholu i kwasowości. Wyraźne i przyjemne słodkie garbniki. Finał długi, okraszony nutą owoców i cygara.
Loess Ribera del Duero to wino skoncentrowane i żywe. Mimo swojej muskulatury łatwe w piciu. Dobrze ułożona i harmonijna ribera, przypominająca stylem nowoświatowe wina. W bukiecie przydałoby się nieco więcej owocowej głebi. Dobre do mięsnych pieczeni, gulaszy, mocno dojrzałych serów i wędlin.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 16 €
Degustacja wina: 06/2016