Riesling, którego rocznik 2008 okazał się być dla Jancis Robinson bardziej przekonujący od swojego szczepowego imiennika z uznanej reńskiej winiarni. W przypadku wina z podnóża hiszpańskich Pirenejów należy wspomnieć jeszcze o niewielkim (15%) dodatku rzadko spotykanego w katalońskich winnicach albariño.
W nosie Ekam 2016 wciąż ma całkiem sporo argumentów: soczysty owoc, mnóstwo kwiecia muśniętego nutą miodu, a w tle zapach potartego krzemienia. W ustach porządna długość, kryniczna czystość oraz solidna materia zbudowane wokół kwasowego kręgosłupa fajnie równoważącego resztkowy cukier.
Smaczny riesling. Wino, doskonałe do drobiu oraz
Ekam 2016
Kolor: Bladożółty, błyszczący, z zielonymi refleksami.
Nos: Delikatny, złożony. Dojrzały owoc (brzoskwinia, zielone jabłko) przeplata się z nutami białych kwiatów (jaśmin, lilia), miodu i kamienną głębią.
Usta: Sporo soczystości i skupienia, ale też dynamiki. Na podniebieniu intensywny owoc z wyczuwalną słodyczą i dużo struktury. Wszystko razem długo niesione na fali orzeźwiającego kwasu.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 20 €
Degustacja wina: 03/2017