Katalońska winiarnia De Muller znana jest z mniej konserwatywnego podejścia do regionalnego winiarstwa. Tymczasem Lo Cabaló Reserva podąża za klasycznym stylem win z DOQ Priorat. Kręgosłup wina stanowi szczep garnacha (75%). Blend uzupełniają merlot, syrah i cariñena. Winogrona do jego produkcji pochodzą z najlepszej, priorackiej parceli producenta - Lo Cabaló. Dojrzewało przez 15 miesięcy w nowym, francuskim dębie.
Lo Cabaló Reserva to wino skoncentrowane, o jedwabistej budowie i świetnej równowadze. Eleganckie i nowoczesne. Bez wyczuwalnych mineralnych niuansów, z którymi kojarzone są droższe wina z DOQ Priorat ale smaczne. Sprawdzi się jako dodatek do szerokiej palety serów oraz wędlin, a także do pieczonych lub duszonych czerwonych mięs.
De Muller Lo Cabaló Reserva 2011
Kolor: Intensywna wiśniowa barwa w szkarłatnej tonacji. Brzegi w kolorze cegły. Błyszczące.
Nos: Bogaty, ewoluujący. Silnie uderzający aromat czarnych owoców (kompot z porzeczki i jeżyny) powoli ustępuje nutom palonej kawy, deserowej czekolady i ziołom.
Usta: Na podniebieniu pełne, mięsiste, z dobrą kwasowością i miękkimi garbnikami. Świetnie zrównoważony owocowo-beczkowy bukiet (porzeczka, kawa, tosty). Finisz długi.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 25 €
Degustacja wina: 03/2016