Casa Cisca to hiszpańskie wino klasy premium od producenta Bodegas Castaño, jedno z najlepszych odmianowych monastrell z apelacji D.O. Yecla. Wytwarzane jest w winogron pochodzących ze starych, około 60-letnich winorośli. Dojrzewało przez 16 miesięcy w dębowych beczkach. Było poddane procesowi fermentacji malolaktycznej, przed jego zabutelkowaniem pominięto proces stabilizacji oraz filtracji.
Casa Cisca Monastrell 2013 Familia Castaño
Kolor: Głęboka, ciemnowiśniowa barwa. Nieprzejrzyste, lekko mętne.
Nos: Wino o potężnym aromacie dojrzałych, czerwonych i czarnych owoców. W zapachu przewija się likierowa śliwka oraz porzeczkowy dżem. Wyraźne nuty kawy, tytoniu oraz eukaliptusa.
Usta: Wino masywne, mocno ekstraktywne, jednak nie pozbawione harmonii. Taniny żywe i mięsiste. Kwasowość średnia. Beczka dobrze zintegrowana z owocem, soczystość utrzymująca się długo na podniebieniu, przez całość przebija się nieco alkohol. W końcówce ujawnia się ziołowa nuta.
Casa Cisca 2013 to wino zdecydowanie ciężkie, bardzo dojrzałe i eleganckie. Wskazana ok. 30-minutowa dekantacja. Wymaga zdecydowanej kuchni: soczystych mięs, obfitych sosów i wyrazistych smaków (np. trufli).
Cena wina w Polsce (Mielżyński) - 199 zł
Degustacja wina: 03/2016