Geograficzne granice apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry obejmują terytorium odrębnej hiszpańskiej apelacji win D.O. Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda. Najprościej jest więc określić wina manzanilla mianem szczególnej odmiany fino, wytwarzanej w miejscu o specyficznym terroir.
Tym co najbardziej łączy manzanillę z sherry fino jest proces wytwarzania obydwu trunków. Chodzi o starzenie tego wina w beczkach pod grubym osadem drożdży (velo de flor), co praktycznie eliminuje jego fermentację przy udziale tlenu. Gdzie więc zwolennicy "niezależności" manzanilli odnajdują sekret przewagi tego wina nad sherry fino? Ma go stanowić specyficzny mikroklimat panujący na jednym z rogów trójkąta winiarskiego regionu Marco de Jerez (Jerez de la Frontera - El Puerto de Santa Maria - Sanlúcar de Barrameda).
Bardzo istotny wpływ na właściwości winogron dojrzewających w winnicach otaczających Sanlúcar de Barrameda oraz na sposób dojrzewania wina pod osadem drożdży ma klimat. Miasteczko oraz mikroregion winiarski odseparowany jest od północy ujściem rzeki Gwadalkiwir. Naturalną barierę na zachodzie stanowi Ocean Atlantycki. Na wschodzie z kolei rozciągają się mokradła, które stworzyła delta Gwadalkiwiru. To rozległa równina gdzie znajduje się większość winnic. Tam dojrzewają owoce odmiany winorośli palomino służące do wytwarzania wina manzanilla. Bliskość oceanu oraz płaskie ukształtowanie terenu sprawiają, że klimat w odróżnieniu od pozostałej części apelacji D.O. "Jerez-Xérès-Sherry" jest dużo łagodniejszy. Morską bryza, za którą odpowiada zachodni wiatr poniente ma podobno szczególne znaczenie dla właściwości organoleptycznych win. Ma ono wpływać na wyjątkowość ich dojrzewania biologicznego w beczkach w systemie criaderas y solera.
Warto dodać, że w apelacji D.O. "Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda" wytwarza się nie tylko specyficzne sherry fino (vel manzanilla). W procesie criaderas y solera powstają tam wina o nazwie manzanilla pasada czyli nomen omen lokalny odpowiednik sherry amontillado.
Manzanilla to wino o bardzo szerokim zastosowaniu w gastronomii. Można je spotkać w najlepszych hiszpańskich barach, w których serwowane są tapas, szczególnie w Andaluzji. Tak jak sherry fino łączą się doskonale z owocami morza, grillowanymi rybami morskimi, solonymi orzechami oraz migdałami. Manzanilla to nieodłączne wino andaluzyjskich fiest: Feria del Caballo w Jerez de la Frontera, gonitwy koni po plażach w Sanlúcar de Barrameda czy Feria de Abril w Sewilli.
Najlepsze winiarnie, w których wytwarzane są wina typu manzanilla to La Guita (Grupo Estevez), Bodegas Hidalgo La Gitana, Bodegas Argüeso i Equipo Navazos.