Prado Enea Gran Reserva to ekskluzywna propozycja klasycznej "riojy" z rodzinnej winiarni, która od przeszło 100 lat reprezentuje elitę producentów z Haro (Rioja Alta). Kupaż tempranillo (80%) oraz garnacha, mazuelo i graciano (razem 20%), z winogron zebranych wyłącznie w najlepszych rocznikach w DOCa Rioja. Fermentacja Prado Enea odbywa się w dębowych kadziach. Wino dojrzewa w nich jeszcze przez rok, natomiast później leżakuje przez co najmniej 3 lata w wytwarzanych na miejscu baryłkach.
Prado Enea Gran Reserva 2006, pomimo winifikacji pod wieloma względami charakterystycznej dla "starej szkoły", ma w sobie całkiem sporo z niuskulowych win. W kieliszku prezentuje rubinowo-ceglastą barwę, jest odrobinę mętne. W wyrazistym, żywym aromacie przewija się owoc w likierze (wiśnia, śliwka), w trakcie dalszego natleniania uwydatniający coraz mocniej nuty wanilii, wilgotnego tytoniu oraz korzennych przypraw. Usta harmonijne, jak na swój wiek wyjątkowo świeże. Do tego ożywcza kwasowość i aksamitny garbnik. Długa końcówka ewoluująca w stronę beczkowych nut cedru oraz czarnego pieprzu.
Aby wydobyć potencjał drzemiący w tym winie wskazana jest jego około 30-minutowa dekantacja. Nadaje się do leżakowania przez kilka kolejnych lat.
Cena wina w Polsce (Winestory): 259 zł
Degustacja wina: 03/2016