Wino rodzaju "reserva" z bodegi Pago de los Capellanes to blend tinto fino (tempranillo) z cabernet sauvignon. Po okresie dojrzewania obydwu win w osobnych beczkach (dąb francuski, nowe) przez 18 miesięcy, następuje ich połączenie i zabutelkowanie. Na ostatnim etapie winifikacji Pago de los Capellanes Reserva celowo pomijany jest proces klaryfikacji oraz filtracji.
Pago de los Capellanes Reserva 2012 to mocarne wino, raczące zmysły bogactwem i intensywnością doznań. Pachnie mocno dojrzałym owocem, w tle z wyraźnymi aromatami przypraw. Usta ma gęste, skoncentrowane i garbnikowe, jednak bez przesadnej ciężkości. To elegancki dodatek do soczystych, pieczonych mięs. Być może dorównuje nawet rocznikowi 2007, który został wybrany przez magazyn Decanter najlepszym winem z regionu Ribera del Duero.
Pago de los Capellanes Reserva 2012
Kolor: Wino o wiśniowo-rubinowej barwie z granatowymi refleksami. Gęste i mętne.
Nos: Elegancki, głęboki, bardzo złożony i dobrze zrównoważony aromat. Pachnie dojrzałymi, czerwonymi owocami (porzeczka), wiśniową konfiturą. W tle nuty wanilii, lukrecji oraz czarnego pieprzu.
Usta: Na podniebieniu jedwabiste, mięsiste, pełne, z lekko zaznaczoną kwasowością. Soczyste, intensywny owoc z nutami gorzkiej czekolady i wanilii. Bardzo taniczne, z wyrazistymi, dojrzałymi garbnikami. Długi finał, trwały posmak.
Cena wina w Polsce - około 280 PLN
Degustacja wina: 03/2016