Wino wytwarzane z gron klonu winorośli tempranillo nasadzonego na najmniejszej, niespełna 2-hektarowej parceli należącej do producenta Pago de los Capellanes. Podczas procesu winifikacji poddane zostało fermentacji malolaktycznej w stożkowatych zbiornikach z francuskiego dębu oraz dojrzewaniu w nowych, francuskich baryłkach przez 26 miesięcy. Przed butelkowaniem celowo nie było poddawane stabilizacji w niskiej temperaturze, klaryfikacji oraz filtrowaniu. Wszystko miało na celu to, by wino w maksymalny sposób mogło oddać specyfikę terroir winogradu El Picón oraz technik winifikacji zastosowanych przez winemakera.
Pago de los Capellanes El Picón 2010 to charakterna ribera. Wino wyróżnia tęgie, boważne. Bukiet bezpośredni, owocowo-dymny. Kwasowe i bardzo taniczne. Dalszy czas spędzony w piwniczce nada mu więcej zmysłowości, zdejmie materii a doda hedonistycznej przyjemności. W kuchni pierwszorzędny dodatek do tradycyjnej kuchni kastylijskiej (pieczonego prosięcia i jagnięciny) oraz dziczyzny.
Pago de los Capellanes Parcela El Picón 2010
Kolor: Wino o bardzo ciemnej, wiśniowej barwie. Gęste i mętne.
Nos: Aromat średnio intensywny, trwały. Pachnie mocno dojrzałymi leśnymi owocami (jeżyny, dzikie borówki). Nos równoważą złożone nuty balsamiczne (skóra, wanilia, tytoń).
Usta: Wino z solidną kwasowością. Soczystość leśnego owocu dobrze neutralizuje duży alkohol. Pełne, okrągłe, z wyrazistymi, słodkimi garbnikami. Finisz bardzo długi.
Cena wina w Polsce (rocznik 2008) - około 950 PLN
Degustacja wina: 03/2016