Prawdziwa perła nie tylko wśród win wytwarzanych w bodedze z Pedrosa del Duero, ale także w całym regionie DO Ribera del Duero. Winogrona do produkcji Pago de los Capellanes El Nogal pochodzą z 6-hektarowej parceli El Nogal, na której prowadzona jest winorośl tempranillo o mocno ograniczanej plenności (4.000 kg/ha). Wino dojrzewało przez prawie 2 lata w nowych beczkach francuskich.
El Nogal 2011 to wino na wskroś hedonistyczne. Porządna koncentracja owocu nie maskuje hipnotycznej głębi bukietu. Równowaga wina niezmącona żadną rysą w każdej fazie degustacji. Pochłania bez reszty. Jedna z wielkich "riber" z rocznika 2011. Wino by należycie się otworzyć potrzebuje przynajmniej godzinnej dekantacji.
Pago de los Capellanes El Nogal 2011
Kolor: Wino o ciemnej, rubinowej barwie. Gęste, lekko mętne.
Nos: W owocowo-kwiatowym bukiecie (dojrzałe jeżyny, śliwkowe powidła, jaśmin) szybko ujawniają się złożone nuty pochodzące z okresu dojrzewania wina we francuskim dębie (cedr, cynamon, wanilia, tytoń).
Usta: Na podniebieniu jedwabista struktura. Świetna kwasowość, smukłe taniny. Soczysty owoc z nieco pikantnym podbiciem. Wszystko razem w wyjątkowo subtelnej formie. Finał długi, nie sposób odmówić sobie kolejnego łyku.
Cena wina w Polsce - około 300 PLN
Degustacja wina: 03/2016