Jedyne białe, spokojne wino wytwarzane w prestiżowej winiarni Muga (DOC Rioja). Nie jest to jednak klasyczna, biała rioja (długo starzona w beczce) ani zwyczajne, młode wino odmianowe ze szczepu macabeo. Prostą winifikację Muga Blanco Fermentado en Barrica uzupełniło starzenie w nowych, francuskich beczkach. Wino to dojrzewało również na osadzie z drożdży przez okres 3 miesięcy. Pozwoliło to uwypuklić w nim przeważnie mało ekspresyjny aromat szczepu viura (90%), któremu wtóruje perfuma pochodząca z niewielkiego udziału odmiany malvasía (10%).
Muga Blanco Fermentado en Barrica 2015 to lekkie wino z dobrze zaznaczoną owocowością, dobrą kwasowością i dyskretnie wkomponowaną beczką. Aromaty pochodzące z francuskiej dębiny są stonowane, ładnie podkreślone w końcówce.
Wyśmienite jako aperitif. Dobre do dań z ryb, owoców morza i drobiu.
Muga Blanco Fermentado en Barrica 2015
Kolor: Czysty, bladożółty, opalizujący seledynową barwą.
Nos: Intensywnie owocowe (dominują cytrusy i zielone jabłko). Aromat dopełniają słodkie nuty wanilii oraz przypraw.
Usta: Żywa kwasowość na wyrazistym tle owocu. Cierpki i orzeźwiejący cytrusowy posmak z subtelnie ziołową końcówką.
Cena w Polsce (Wielkie Wina) - 59 zł
Degustacja wina: 03/2016