To bardzo specjalne wino pod wieloma względami. Winogrona, z których powstaje pochodzą z prawie stuletniego klonu winorośli, którego nasadzenia zajmują teren parceli Pago de Valderramiro. Rocznik 2010 był jednym z najlepszych w ciągu ostatnich kilku dekad w regionie Ribera del Duero. Wreszcie, winemaker postanowił nadać mu wyjątkowego charakteru w drodze samej produkcji. Proces fermentacji alkoholowej poprzedziła długa maceracja (32 dni) i fermentacja malolaktyczna w amerykańskiem dębie. Dojrzewało w nowych, francuskich baryłkach przez okres 18 miesięcy. To wino, którego aromat i smak pozostają w pamięci na długo.
Malleolus de Valderramiro 2010
Kolor: Głęboka, wiśniowa czerwień. Odrobinę mętne.
Nos: Niezwykły, w którym oprócz ekspresyjnego owocu (jeżyny, porzeczki) czuć bogate nuty pochodzące z dębiny (dymne, kakao) wraz z niuansami kwiatowymi.
Usta: Świetnie zrównoważona kwasowość, skoncentrowane. Na podniebieniu miękkie garbniki, doskonała struktura. O długiej końcówce z dobrze zaznaczonym owocem i beczką.
Malleolus de Valderramiro 2010 to jedna z "riber", których warto jest doświadczyć na własnym podniebieniu. Ma potencjał do tego, żeby poleżeć w piwniczce przez kilka kolejnych lat.
Cena wina w Polsce (DJP Sp. z o.o.) - 517 zł
Polski importer: deSabor
Degustacja: 03/2016 Prowein