Ser tetilla produkowany jest z pasteryzowanego mleka krów ras galicyjskich. Swoją nazwę zawdzięcza stożkowatemu kształtowi, który nieco przypomina jędrną pierś (w potocznym języku hiszpańskim "teta" lub zdrobniale "tetilla").
Jego waga wynosi średnio 1 kg. Jest serem dojrzewającym przez krótki czas. Dojrzewanie trwa minimum 8 dni, zwykle od 10 do 30. Zawartość tłuszczów to minimum 45%. Od roku 1992 jest produktem regionalnym z geograficznym świadectwem pochodzenia (hiszpańskia Galicja), chronionym prawem unijnym. Posiada własną apelację, której nazwę Queixo Tetilla można zobaczyć na zielonych logach umieszczanych na certyfikowanych produktach.
Oprócz nietypowego kształtu charakteryzuje go również oryginalny smak. Prawie nie ma dziur, wewnątrz posiada miękką teksturę (podobną do brie) i jasnożółty kolor. Ma nieco twardszą i ciemniejszą skórkę. Jest lekko kwaskowy i słony. Zapach ma delikatny.
Jest świetnym dodatkiem do win, szczególnie białych. Idealnie pasuje do tych wytwarzanych w Galicji, posiadających w bukiecie słone, mineralne nuty. Najlepsze są do niego wina z regionu Ribeiro oraz popularne albariño z Rías Baixas, które posiadają takie niuanse. Dobre będzie również sherry fino lub manzanilla z Andaluzji. Ser tetilla łączy się dobrze również z lekkimi czerwonymi winami, koniecznie młodymi (bez dojrzewania w beczce), bardziej kwasowymi np. ze szczepu mencía.