Escalivada (escalibada catalana) to wyborny przepis na soczystą sałatkę z grillowanych warzyw pochodzący z Katalonii. Niegdyś stanowiła ona popularne wiejskie danie ponieważ bakłażan, pomidor, papryka oraz cebula były jednymi z najpopularniejszych warzyw w katalońskich ogrodach. Mieszkańcy tamtejszych wiosek utrzymujący się z rolnictwa piekli je wówczas na żarze z ogniska (czynność określana po katalońsku czasownikiem escalivar). Potrawa ta dzięki wybornemu smakowi trafiła z czasem do serc wszystkich Hiszpanów. Jest bardzo zdrowa ze względu na bogactwo witamin i niską zawartość cholesterolu. Można ją jeść jako sałatkę uzupełniającą klasyczne dania główne (mięsne bądź rybne) lub jako dodatek do chrupiących tostów.
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- główka czosnku
- 2 białe cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska gruboziarnista
Do podania:
- grzanki z chleba lub bagietki
- filety anchois
- zielone oliwki
Wykonanie:
- Bakłażana, papryki, czosnek oraz cebulę układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około godzinę. Co jakiś czas warzywa obracamy, aby skóra równomiernie się zarumieniła. Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidory.
- Warzywa odkładamy na bok aby przestygły, obieramy je ze skóry, wyciągamy pestki z papryki, bakłażana i pomidorów i kroimy w paski. Czosnek wyciskamy z łupinek, cebulę kroimy na ćwiartki.
- Grillowane warzywa układamy na grzankach, polewamy oliwą, posypujemy solą.
Na wierzchu zwykło się dodatkowo układać filety anchois (nie sólmy wtedy warzyw, bo fileciki same w sobie są bardzo słone), oliwki lub ugotowane, pokrojone jajko.