Escalivada – przepis na sałatkę z pieczonych warzyw

Escalivada (escalibada catalana) to wyborny przepis na soczystą sałatkę z grillowanych warzyw pochodzący z Katalonii. Niegdyś stanowiła ona popularne wiejskie danie ponieważ bakłażan, pomidor, papryka oraz cebula były jednymi z najpopularniejszych warzyw w katalońskich ogrodach. Mieszkańcy tamtejszych wiosek utrzymujący się z rolnictwa piekli je wówczas na żarze z ogniska (czynność określana po katalońsku czasownikiem escalivar). Potrawa ta dzięki wybornemu smakowi trafiła z czasem do serc wszystkich Hiszpanów. Jest bardzo zdrowa ze względu na bogactwo witamin i niską zawartość cholesterolu. Można ją jeść jako sałatkę uzupełniającą klasyczne dania główne (mięsne bądź rybne) lub jako dodatek do chrupiących tostów.
Escalivada to wyborny przepis na soczystą sałatkę z grillowanych warzyw

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • główka czosnku
  • 2 białe cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól morska gruboziarnista

Do podania:

  • grzanki z chleba lub bagietki
  • filety anchois
  • zielone oliwki

Wykonanie:

  1. Bakłażana, papryki, czosnek oraz cebulę układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około godzinę. Co jakiś czas warzywa obracamy, aby skóra równomiernie się zarumieniła. Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidory.
  2. Warzywa odkładamy na bok aby przestygły, obieramy je ze skóry, wyciągamy pestki z papryki, bakłażana i pomidorów i kroimy w paski. Czosnek wyciskamy z łupinek, cebulę kroimy na ćwiartki.
  3. Grillowane warzywa układamy na grzankach, polewamy oliwą, posypujemy solą.

Na wierzchu zwykło się dodatkowo układać filety anchois (nie sólmy wtedy warzyw, bo fileciki same w sobie są bardzo słone), oliwki lub ugotowane, pokrojone jajko.