Przepis jest bardzo prosty, polem do popisu dla hiszpańskich cukierników jest nadzienie przedzielające dwie warstwy drożdżówki udekorowanej z wierzchu kandyzowanymi owocami i niekiedy migdałowymi płatkami. W najprostszej wersji jest to bita śmietana. Roscón de Reyes kryje w sobie dwie niespodzianki. Jedna to fasola, ten kto w trakcie smakowania ciasta (dzieli się je na równe części) na nią natrafi będzie musiał w następnym roku zapłacić za nie. Druga niespodzianka to figurka, jej znalazca zostaje królem fiesty i dostępuje zaszczytu przywdziania korony zdobiącej roscón de Reyes.
Pastel de Reyes (przepis)
Składniki:
- 80 g masła roztopionego
- 80 g cukru
- 160 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- Skórka starta z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżka alkoholu o wyraźnym smaku (brandy, rum)
- 1 fasola
- 1 mała figurka
Do dekoracji: 1 lekko ubite jajko, migdały w płatkach, kandyzowane owoce
Ulubiony krem lub bita śmietana do przełożenia ciasta
Wykonanie:
- W misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę minut żeby drożdże 'ruszyły'.
- Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, dosypujemy sól, skórkę startą z cytryny.
- Jajka ubijamy z cukrem, następnie dolewamy alkohol.
- Do miski z przesianą mąką dolewamy rozczyn z dzrożdży oraz jajka z cukrem.
- Wyrabiamy cisto ręką, dodając po trochu roztopione masło, ciasto będzie dość lepkie. Rękoma oprószonymi w mące formujemy z ciasta kulę i przekładamy ją do czystej, wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi objętość ponownie chwilę je wyrabiamy a następnie formujemy wałek o długości około 60 cm. Wciskamy w ciasto figurkę oraz ziarnko fasoli i łączymy brzegi tworząc owal.
- Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Ciasto smarujemy jajkiem i dekorujemy owocami kandyzowanymi oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy 30-35 minut.
- Ostudzone roscón de Reyes przekrawamy na dwie części i przekładamy ulubionym kremem lub bita śmietaną.