Roscón de Reyes - przepis

W gastronomii hiszpańskiej nie mogło zabraknąć miejsca dla słodkości związanej ze świąteczną tradycją dnia Trzech Króli. To ciasto w kształcie pierścienia zwane roscón de Reyes lub pastel de Reyes.

Przepis jest bardzo prosty, polem do popisu dla hiszpańskich cukierników jest nadzienie przedzielające dwie warstwy drożdżówki udekorowanej z wierzchu kandyzowanymi owocami i niekiedy migdałowymi płatkami. W najprostszej wersji jest to bita śmietana. Roscón de Reyes kryje w sobie dwie niespodzianki. Jedna to fasola, ten kto w trakcie smakowania ciasta (dzieli się je na równe części) na nią natrafi będzie musiał w następnym roku zapłacić za nie. Druga niespodzianka to figurka, jej znalazca zostaje królem fiesty i dostępuje zaszczytu przywdziania korony zdobiącej roscón de Reyes.

Przepis na hiszpańskie ciasto na Dzień Trzech Króli - roscón de los Reyes

Pastel de Reyes (przepis)

Składniki:

  • 80 g masła roztopionego
  • 80 g cukru
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • Skórka starta z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka alkoholu o wyraźnym smaku (brandy, rum)
  • 1 fasola
  • 1 mała figurka

Do dekoracji: 1 lekko ubite jajko, migdały w płatkach, kandyzowane owoce

Ulubiony krem lub bita śmietana do przełożenia ciasta

Wykonanie:
  1. W misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę minut żeby drożdże 'ruszyły'.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, dosypujemy sól, skórkę startą z cytryny.
  3. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dolewamy alkohol.
  4. Do miski z przesianą mąką dolewamy rozczyn z dzrożdży oraz jajka z cukrem.
  5. Wyrabiamy cisto ręką, dodając po trochu roztopione masło, ciasto będzie dość lepkie. Rękoma oprószonymi w mące formujemy z ciasta kulę i przekładamy ją do czystej, wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość ponownie chwilę je wyrabiamy a następnie formujemy wałek o długości około 60 cm. Wciskamy w ciasto figurkę oraz ziarnko fasoli i łączymy brzegi tworząc owal.
  7. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Ciasto smarujemy jajkiem i dekorujemy owocami kandyzowanymi oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy 30-35 minut.
  9. Ostudzone roscón de Reyes przekrawamy na dwie części i przekładamy ulubionym kremem lub bita śmietaną.