Polecamy własny, bardzo łatwy przepis na nietypowe pintxo. To co najlepsze w gastronomii posiada Nawarra spotyka się z góralską dumą naszego Podhala. Ważne aby pamiętać o tym, co czyni baskijskie pintxos prawdziwym rarytasem. To świeże i najlepsze składniki. Są na szczęście dostępne w naszym kraju. To pikantna kiełbasa chorizo, grilowana czerwona papryka (najlepiej pimiento de piquillo), świeża bagietka oraz wędzony góralski oscypek.
SKŁADNIKI (8 porcji)
8 kromek z bagietki
8 plastrów pikantnego chorizo
8 grubych, okrągłych plastrów oscypka
1 czerwona grillowana papryka (może być konserwowa)
8 wykałaczek
PRZYGOTOWANIE
1) Paprykę kroimy w paski.
2) Na mocno rozgrzanej patelni grillowej opiekamy kromki bagietki, po czym układamy je na talerzu.
3) Na rozgrzanej patelni układamy plastry oscypka i grillujemy około 15 sekund z każdej strony (aż ser się lekko zarumieni i zacznie rozpuszczać).
4) Na kromkach układamy kolejno: plaster oscypka, paski grillowanej papryki, plaster chorizo (można go uprzednio lekko podsmażyć).
5) Całość przekłuwamy wykałaczką.
Podajemy na ciepło. Idealne do młodego, czerwonego wytrawnego wina bądź piwa.