Doskonałą równowagę połączeniu kaszanki i koziego sera zapewnia dodatek w postaci owocowej konfitury, najlepiej z lekko kwaśnych cytrusów. Wystarczy jeszcze nadać przekąsce oryginalny kształt i mamy ciekawe i smaczne pintxo...
Składniki:
chleb
morcilla (może być kaszanka o twardej teksturze)
konfitura owocowa (najlepiej z pomarańczy, może być też z innych owoców)
ser kozi podwędzany
mielona, wędzona papryka (pimentón)
Wykonanie:
1) Pokroić morcillę lub kaszankę na plastry o średnicy 1 cm.
2) Wykroić z chleba (np. brzegiem kieliszka) krążki o średnicy zbliżonej do średnicy morcilli.
3) Z sera koziego wykroić lub uformować ręcznie krążki o tej samej średnicy i grubości ok. 0,5-0,8 cm.
4) Rozlać na patelni kilka kropel oliwy i podsmażać na niej krążki chleba z dwóch stron dopóki się nie zarumienią.
5) Na średnim ogniu podsmażyć lekko z dwóch stron morcillę.
6) Ułożyć na talerzu krążki chleba. Kłaść na nich kolejno: morcillę i kozi ser. Na każdym pincho rozprowadzić owocową konfiturę, posypać lekko mieloną papryką i udekorować według gustu. Można serwować na ciepło lub na zimno.