Pincho z kaszanką, kozim serem i konfiturą - przepis

Przygotowywanie baskijskich pintxos to możliwość dania upustu dla wyobraźni miłośników kreatywnej gastronomii oraz odkrywania zaskakujących połączeń. Przedstawiamy przepis, w którym intensywna w smaku morcilla łączy się z jeszcze bardziej wyrazistym serem kozim.

Doskonałą równowagę połączeniu kaszanki i koziego sera zapewnia dodatek w postaci owocowej konfitury, najlepiej z lekko kwaśnych cytrusów. Wystarczy jeszcze nadać przekąsce oryginalny kształt i mamy ciekawe i smaczne pintxo...

hiszpańska przystawka - pincho z kaszanką, kozim serem i konfiturą


Składniki:

chleb

morcilla (może być kaszanka o twardej teksturze)

konfitura owocowa (najlepiej z pomarańczy, może być też z innych owoców)

ser kozi podwędzany

mielona, wędzona papryka (pimentón)

Wykonanie:

1) Pokroić morcillę lub kaszankę na plastry o średnicy 1 cm.

2) Wykroić z chleba (np. brzegiem kieliszka) krążki o średnicy zbliżonej do średnicy morcilli.

3) Z sera koziego wykroić lub uformować ręcznie krążki o tej samej średnicy i grubości ok. 0,5-0,8 cm.

4) Rozlać na patelni kilka kropel oliwy i podsmażać na niej krążki chleba z dwóch stron dopóki się nie zarumienią.

5) Na średnim ogniu podsmażyć lekko z dwóch stron morcillę.

6) Ułożyć na talerzu krążki chleba. Kłaść na nich kolejno: morcillę i kozi ser. Na każdym pincho rozprowadzić owocową konfiturę, posypać lekko mieloną papryką i udekorować według gustu. Można serwować na ciepło lub na zimno.