Kawałkom melona z długo dojrzewającą szynką trudno jest się oprzeć. To doskonała potrawa na lato, ale również niezawodna przystawka w sylwestrową noc. Obowiązkowo do wytrawnej, katalońskiej cavy lub dobrych jakościowo musujących substytutów spoza Półwyspu Iberyjskiego.
Co ciekawe jest to potrawa ubóstwiana w większej części krajów basenu Morza Śródziemnego. Francuzi zwą ją nawet "melonem po hiszpańsku" lub zwyczajnie melon au jambon. We Włoszech owoc ten serwuje się z lokalną szynką jako prosciutto col melone.
Przy specjalnej okazji warto jest podać tę przystawkę w możliwie jak najbardziej atrakcyjnej formie. Popularne jest wycinanie melonowych kulek (wersja trudna) lub sześcianów, a następnie nabijanie owocowego "origami" wraz z plasterkiem szynki na wykałaczkę. Pamiętajmy, że bardzo ważny jest dobór odpowiedniej odmiany melona. Musi być maksymalnie słodka, soczysta i delikatna. Może to być popularny melon miodowy (żółta skórka), aczkolwiek najlepsze w połączeniu z szynką serrano są zielono-żółte odmiany Galia oraz Cantalupo.
Jakie wino dobrać do melona z długo dojrzewającą szynką?
Najlepszy wybór to wytrawna cava (brut, extra brut, brut nature), francuski szampan lub włoska franciacorta. Melón con jamón smakuje także z białymi, słodkimi winami, najlepiej lekkimi i mocno schłodzonymi.