Parxet Brut Reserva to cava dojrzewająca przy udziale drożdży w drugiej fermentacji przez minimum 20 miesięcy. Wino to jest klasycznym w apelacji D.O. Cava kupażem szczepów macabeo, parellada i pansa blanca (xarel·lo). Rocznik, z którego pochodzi był w Katalonii chłodny i deszczowy, szczególnie w okresie wiosennym oraz we wrześniu, w miesiącu zbioru winogron.
Brut Reserva Vintage 2013 sprosta oczekiwaniom bardziej wymagających miłośników "hiszpańskiego szampana". Nie czuć w niej za wiele cukru, jest bardziej krągła na podniebieniu i ma dużo bogatszy bukiet niż Cuvée 21. Sprawdzi się nie tylko w towarzystwie małych przekąsek i sałatek, ale również jako dodatek do pieczonej ryby (dorsz, dorada, okoń morski).
Parxet Brut Reserva Vintage 2013
Kolor: Czysta, bladożółta barwa, lekko opalizująca zielenią. Ładnie musujące, drobne bąbelki.
Nos: Dobrze zrównoważony owocowo-kwiatowy aromat. Zapach elegancki i delikatny. Na pierwszym miejscu cytrusy (skórka limonki) oraz jabłka, ustępujące powoli nutom polnych kwiatów i skórce świeżego chleba.
Usta: Na podniebieniu lekko kremowa tekstura i dobra kwasowość. Bukiet dużo bardziej zdecydowany niż w nosie, w smaku oprócz cytrusów nuta białego owocu (morela) i drożdży. Dużo świeżości. Końcówka wyraźnie owocowa, z delikatną słodyczą.
Cena wina w Hiszpanii około 11 €
Degustacja wina: 03/2016