Tortilla de patatas to hiszpańska przekąska, która nigdy się nie znudzi. Dlaczego? Ponieważ wystarczy dodać do niej jeden nowy składnik i mamy tę samą pyszną potrawę lecz o zdecydowanie innym smaku. Dodatkami są najczęściej warzywa (szparagi, szpinak, papryka, cukinia, karczochy), ale również ryby (tuńczyk), rozmaite sery i wędliny. Poznajcie prosty przepis na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z kiełbasą chorizo, która nadaje potrawie bardziej pikantnego charakteru.
Składniki dla 4 osób (jako przystawka):
7 dużych jaj
6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry (o grubości ok. 0,5 cm)
1 cebula
1 pikantna kiełbasa chorizo (150-250 g), rozdrobniona w palcach lub pokrojona na drobne kawałki
Oliwa z oliwek
Czarny pieprz i sól
Wykonanie:
1) Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i na średnim ogniu smażymy ziemniaki, mieszając je co kilka minut.
2) Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy posiekaną na drobne kawałki cebulę.
3) Nastepnie dodajemy chorizo i podsmażamy całość jeszcze przez chwilę, aż z kiełbasy wytopi się zabarwiony na czerwono papryką pimenton tłuszcz.
4) Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem.
5) Do roztrzepanych jajek dodajemy podsmażone ziemniaki z chorozo i całość mieszamy.
6) Wszystko wlewamy z powrotem na patelnię na której podsmażaliśmy ziemniaki z cebulą i chorizo. Smażymy to na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 minut.
7) Odwracamy omlet na drugą stronę (przykładamy do patelni talerz, po czym energicznie odwracamy i delikatnie zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię), smażymy kolejne 8 minut.