Tortilla de patatas z chorizo - przepis

Przepis na tortillę ziemniaczaną z chorizo Tortilla de patatas to hiszpańska przekąska, która nigdy się nie znudzi. Dlaczego? Ponieważ wystarczy dodać do niej jeden nowy składnik i mamy tę samą pyszną potrawę lecz o zdecydowanie innym smaku. Dodatkami są najczęściej warzywa (szparagi, szpinak, papryka, cukinia, karczochy), ale również ryby (tuńczyk), rozmaite sery i wędliny. Poznajcie prosty przepis na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z kiełbasą chorizo, która nadaje potrawie bardziej pikantnego charakteru.

Składniki dla 4 osób (jako przystawka):

7 dużych jaj

6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry (o grubości ok. 0,5 cm)

1 cebula

1 pikantna kiełbasa chorizo (150-250 g), rozdrobniona w palcach lub pokrojona na drobne kawałki

Oliwa z oliwek

Czarny pieprz i sól

Wykonanie:

1) Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i na średnim ogniu smażymy ziemniaki, mieszając je co kilka minut.

2) Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy posiekaną na drobne kawałki cebulę.

3) Nastepnie dodajemy chorizo i podsmażamy całość jeszcze przez chwilę, aż z kiełbasy wytopi się zabarwiony na czerwono papryką pimenton tłuszcz.

4) Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem.

5) Do roztrzepanych jajek dodajemy podsmażone ziemniaki z chorozo i całość mieszamy.

6) Wszystko wlewamy z powrotem na patelnię na której podsmażaliśmy ziemniaki z cebulą i chorizo. Smażymy to na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 minut.

7) Odwracamy omlet na drugą stronę (przykładamy do patelni talerz, po czym energicznie odwracamy i delikatnie zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię), smażymy kolejne 8 minut.

Gotową tortillę ziemniaczaną z chorizo ostrożnie przekładamy z patelni na duży talerz. Przystawka ta smakuje wyśmienicie podana z sałatką ze świeżych warzyw (miks sałat z rukolą) oraz pomidorem.