Sałatka wiejska - przepis

Pożywna i jednocześnie lekka sałatka warzywna, idealna, wegetariańska potrawa na lato. W Hiszpanii ensalada campera stanowi często jedną z alternatyw dla typowych dań obiadowych. Można ją również podawać w mniejszych porcjach jako tapas.

Sprawdzony sposób na sałatkę wiejską

Składniki na 3 porcje (lub 6 przystawek):

  • 450 g młodych, małych umytych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 pomidory, obrane ze skóry, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml octu winnego sherry
  • 1 łyżeczka morskiej soli
  • 100 g tuńczyka z puszki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Odlewamy wodę i studzimy.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
  3. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Umieszczamy je w misce razem z papryka, pomidorami, cebulą, natką pietruszki, oliwkami, oliwą z oliwek, octem winnym oraz morską solą i całość delikatnie mieszamy.
  4. Rozkładamy sałatkę na talerze, na górze układamy kawałki tuńczyka oraz pokrojone na ćwiartki jajko.