Pożywna i jednocześnie lekka sałatka warzywna, idealna, wegetariańska potrawa na lato. W Hiszpanii ensalada campera stanowi często jedną z alternatyw dla typowych dań obiadowych. Można ją również podawać w mniejszych porcjach jako tapas.
Składniki na 3 porcje (lub 6 przystawek):
- 450 g młodych, małych umytych ziemniaków
- 3 jajka
- 3 pomidory, obrane ze skóry, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 100 g zielonych oliwek
- 70 ml oliwy z oliwek
- 30 ml octu winnego sherry
- 1 łyżeczka morskiej soli
- 100 g tuńczyka z puszki
Wykonanie:
- Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Odlewamy wodę i studzimy.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
- Ostudzone ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Umieszczamy je w misce razem z papryka, pomidorami, cebulą, natką pietruszki, oliwkami, oliwą z oliwek, octem winnym oraz morską solą i całość delikatnie mieszamy.
- Rozkładamy sałatkę na talerze, na górze układamy kawałki tuńczyka oraz pokrojone na ćwiartki jajko.