Tak naprawdę wystarczy nam kawałek kiełbasy chorizo, szklanka białego lub czerwonego wina oraz około 20 minut na przyrządzenie potrawy. Smak potrawy można wzbogacić poprzez dodanie liścia laurowego lub cynamonu.
Chorizo w winie (chorizo al vino)
Składniki (4 porcje tapas):
1 szklanka wytrawnego wina (białego lub czerwonego)
kiełbasa chorizo (ok. 200 gramów)
oliwa z oliwek
1 liść laurowy lub szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki o grubości ok. 2 cm i wrzucamy je do małego garnka lub na patelnię z małą ilością oliwy. Podpiekamy je na wolnym ogniu z dwóch stron do momentu aż zaczną się złocić. Wytopiony tłuszcz odlewamy.
2. Plastry chorizo zalewamy winem (muszą być nim całkowicie przykryte), dodajemy liść laurowy i podkręcamy ogień.
3. Kiedy zalewa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dusimy chorizo przez około 15 minut, aż stanie się miękkie.
4. Wykładamy chorizo na gliniane miseczki i zalewamy je pozostałym w garnku sosem.
Chorizo w winie to tapas, które zawsze podajemy na ciepło. Smakują wybornie w towarzystwie kawałków świeżej bagietki, którą można namaczać w sosie. Najlepszym dodatkiem do potrawy jest wytrawne wino (np. te którego używaliśmy do duszenia chorizo), piwo lub woda.