Przepis na hiszpańskie champiñones a la plancha jest bardzo prosty i wymaga jedynie niewielu tanich, łatwo dostępnych składników. Dodatkowo czas przygotowania tej przekąski jest bardzo krótki. Podsmażane na oliwie pieczarki to danie o głębokim smaku, smakujące najlepiej w towarzystwie zimnego piwa lub lampki wytrawnego wina.
Składniki na tapas dla 2 osób:
250g dużych pieczarek
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie champiñones a la plancha:
1) Pieczarki kroimy na plastry grubości ok 0,5 cm., czosnek w cienkie plasterki.
2) Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy czosnek na zloty kolor i dorzucamy na patelnię pieczarki.
3) Całość smażymy krótko na dużym ogniu, żeby pieczarki się wyzłociły, ale nie puściły wody.
4) Pieczarki solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy posiekaną natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i natychmiast podajemy z bagietką.
W barach w północnej Hiszpanii (Kraj Basków, La Rioja, Nawarra) champiñones a la plancha podawane są częściej w formie pinchos niż jako tapas. Wówczas na kromce bagietki układany jest do góry blaszkami cały łepek podsmażonej pieczarki, a następnie polewany odrobiną oliwy z dodatkiem suszonej natki.