Starówka w San Sebastián ogranicza się do plątaniny kilkunastu uliczek skupionych wokół niezbyt wielkiego Placu Konstytucji (Plaza de la Constitución). Niespiesznym tempem możnaby je wszystkie przejść na całej długości w mniej niż pół godziny. Tyle tylko, że zwykły spacer po tamtejszym starym mieście raczej nie jest niczym wyjątkowym. Szczególnie atrakcyjny stanie się dopiero wówczas gdy obierzemy jego właściwy cel - pintxos! W takim przypadku musicie się przygotować na długie godziny okraszone czystą magią smaków i aromatów.
W poszukiwaniu najlepszych pintxos na starówce San Sebastián oczywiście najlepiej posłużyć się radą tubylców. Dla wielu z nich prawie każdy wieczór oznacza jedno - miłe spotkanie w gronie znajomych związane z odwiedzinami kilku tamtejszych barów. Wiele tego typu lokali prowadzi swoją działalność od przynajmniej kilku dekad. Najczęściej specjalizują się w serwowaniu kilku wariantów pintxos, które uzupełniają typowo sezonowe przekąski. Widać to chociażby jesienią, kiedy na barowych ladach znaleźć można tace wypełnione świeżo zerwanymi grzybami. Przed gastronomiczną wyprawą do serca San Sebastián warto zaopatrzyć się w spis barów wraz z ich specjalnościami.
Największą ilość barów serwujących smaczne pintxos znajdziecie przy ulicy 31 de Agosto. Jest tam między innymi lokal o nazwie A Fuego Negro, którego domeną są pintxos modernos czyli przekąski w których przywiązuje się największą wagę do ich oryginalnej prezentacji i innowacyjności w doborze składników. Nam wśród tych bardziej klasycznych najbardziej spodobał się Bar Ganbara przy ulicy San Jerónimo 21, którego specjalnością są pintxos z mięsem atlantyckiego kraba pająkowatego (w Kraju Basków nazywanego txangurro). Jeśli lubicie owoce morza, w barze El Tamboril (C/ Pescadería 2) musicie koniecznie skosztować pintxo nazywanego lokalnie pipas. W Hiszpanii potrawa ta znana jest bardziej pod nazwą gambas gabardina. To pyszne krewetki w tempurze, a ich porcja podawana w El Tamboril na talerzyku jest na tyle duża, że śmiało mogłaby posłużyć jako danie główne. Pamiętajcie o tym, że pintxos najlepiej smakują popijane baskijskim białym winem txakoli, cydrem lub piwem.
10 polecanych barów z pinchos na starym mieście w San Sebastián
Bar Ganbara
C/ San Jerónimo 21
Specjalność: krab pająkowaty (txangurro)
El Tamboril
C/ Pescadería 2
Specjalność: krewetki w tempurze (gambas gabardina) i pieczarki (champiñones)
Bar La Viña
C/ 31 de Agosto 3
Specjalność: nogi jagnięce (patitas de cordero) i rożki nadziewane serem i anchois (canutillos de queso con anchoa)
La Cuchara de San Telmo
C/ 31 de Agosto 28
Specjalność: pintxos modernos
Txepetxa
C/ Pescadería 5
Specjalność: pintxos z anchois
A Fuego Negro
C/ 31 de Agosto 31
Specjalność: pintxos modernos
Bar Martínez
C/ 31 de Agosto 9
Specjalność: pintxos serwowane na zimno (pintxos fríos)
Bar Goiz Argi
C/ Fermin Calbetón 4
Specjalność: pintxo z krewetkowym koreczkiem (brocheta de gambas)
Bar Zeruko
C/ Pescadería 10
Specjalność: pintxo z dorszem o nazwie "La hoguera" oraz imitujący wytrawną potrawę deser "Bob de limón"
Bar Borda-Berri
C/ Fermin Calbetón 12
Specjalność: kremowe risotto z serem Idiazabal lub grzybami (risotto cremoso de Idiazabal / hongos)