Dobry przykład porządnego wina z apelacji D.O. Toro dojrzewającego przez pół roku w amerykańskiej beczce. Oczywiście 100% tinta de Toro (tempranillo). Eleganckie i zarazem odrobinę frywolne. Sporo nowoczesnej lekkości, ale z "pazurem" typowym dla sąsiada Ribera del Duero. Pachnie dojrzałymi czarnymi owocami zza których elegancko wyłania się aromat cedru i gorzkiej czekolady. Krągłe, kwasowe, obfitujące w owoc i garbniki. Całość orzeźwia i zachęca do powtórki.
Smaczne wino do kawałka pieczonego mięsa, dojrzałych serów i wędlin.
Viñas Elías Mora 2014
Kolor: Wiśniowa, średnio intensywna barwa. Błyszczące, z granatowymi refleksami.
Nos: Dojrzały czarny owoc (porzeczka, jagody) dobrze zrównoważony z nutami palonego drewna, gorzkiej czekolady i ostrych przypraw.
Usta: Mięsiste, ze średnim ciałem, świetną kwasowością i dobrze zarysowaną taniną. Dużo owocu delikatnie podbitego beczką. Zadowalająca długość.
Cena wina w Polsce - ok. 60 zł
Degustacja wina: 03/2016