Valenciso Reserva to jedno z najbardziej oryginalnych win z hiszpańskiej apelacji DOCa Rioja. W przeciwieństwie do panującego we współczesnym winiarstwie trendu, jego zarówno malolaktyczną jak i alkoholową fermentację przeprowadza się w cementowych zbiornikach. Jak przystało na wino typu reserva, dojrzewa przez długi okres (około 17 miesięcy) w dębowych beczkach. Producent (Compañía Bodeguera de Valenciso) używa w tym celu maksymalnie 3-letnich baryłek francuskich. Winogrona służące do wytwarzania Valenciso Reserva pochodzą z jego najlepszych siedlisk w podregionie Rioja Alta. Plenność winorośli jest ograniczana tam do niespełna 5.000 kg/ha, a winobranie odbywa się w sposób ręczny. Podczas degustacji Valenciso Reserva w ramach XII wystawy win hiszpańskich w Polsce, spróbowaliśmy wina z dwóch bardzo różniących się od siebie roczników: 2008 (gorącego i słonecznego) oraz 2009 (chłodnego i bardziej deszczowego).
Valenciso Reserva 2008
Kolor: Wino o intensywnej, głębokiej barwie dojrzałej wiśni. Łza gęsta, barwiąca brzegi kieliszka.
Nos: Potężny aromat konfitury z czerwonych owoców (truskawki, wiśnie) z kwiatowym niuansem. Po chwili ujawniają się dyskretne nuty goździków, lukrecji oraz kakao.
Usta: Początek mocny. Na podniebieniu krągłe, soczyście owocowe, ze znaczną tanicznością (słodkie garbniki) i niezłą kwasowością. Finał długi z mocnym, owocowym akcentem oraz odrobiną pikantnych przypraw (biały pieprz).
Valenciso Reserva 2009
Kolor: Ciemnowiśniowa barwa, intensywna i prawie nieprzejrzysta. Łza obficie barwiąca brzegi kieliszka.
Nos: Bogaty i świeży aromat. Pachnie czerwonym owocem (kompot z truskawek i malin) z mocnymi, dobrze zrównoważonymi nutami wanilii, tostów, lukrecji oraz gorzkiej czekolady.
Usta: Wino z orzeźwiającą kwasowością, aksamitną budową, eksponujące owoc. Garbniki miękkie, finał długi z posmakiem czerwonych owoców i słodko-pikantnych przypraw.
Roczniki 2008 i 2009 wina Valenciso Reserva wyraźnie różnią się od siebie, przy czym obydwa są godne polecenia. 2008 jest winem bardziej miękkim i harmonijnym, któremu stylem jest nieco bliżej do tradycyjnej Riojy. 2009 jest dużo bardziej kwasowe, muskularne, nowoczesne. Obydwa wyglądają wytwornie w kieliszku, są ekstraktywne i utrzymują się długo na podniebieniu. Wybór rocznika Valenciso Reserva to zwyczajnie kwestia gustu. Obydwa sprawdzą się w połączeniu z pieczonym mięsem (jagnięcina, wołowina), dojrzałymi szynkami oraz serami.
Cena wina Valenciso Reserva w Polsce (Klub Wino, rocznik 2006) - 105 zł
Degustacja win: 09/2016