Zróżnicowanie klimatyczne na terenie Półwyspu Iberyjskiego sprawia, że wina z różnych rejonów Hiszpanii posiadają swój indywidualny charakter. Na tą różnorodność niemały wpływ mają także odmienne właściwości chemiczne i fizyczne gleb. Ich wyrazistość, niezależnie od odmian winorośli używanych do ich wyrobu jest zasługą specyficznych mikroklimatów panujących w wybranych apelacjach. Nie da się więc nie dostrzec niepowtarzalności smaku win z katalońskiego Priorat, Rías Baixas w Galicji, Somontano w Aragonii albo Toro w Kastylii i Leon.
Wielkie znaczenie ma specyficzne ukształtowanie terenu, w głównej mierze jego różnorodnie pofałdowana rzeźba. Położenie winnic na łagodnych stokach, bardziej stromych zboczach lub w malowniczych dolinach ma istotny wpływ na powstawanie tychże mikroklimatów. Poza tym hiszpańskie winnice posiadają jeden niezaprzeczalny atut na tle francuskich. Większość z nich położona jest na wysokich stanowiskach. W połączeniu ze sprzyjającym klimatem (wczesna jesień jest nadal słoneczna i praktycznie pozbawiona opadów) umożliwia optymalną akumulację cukrów i aromatów w gronach.
Samo ciekawe ukształtowanie terenu to rzecz jasna tylko jeden z czynników odpowiadających za różnorodność produkowanych w Hiszpanii win. Nie można byłoby tego dokonać bez idealnej klasy gleb potrzebne dla rozwoju korzeni oraz pobierania wody i niezbędnych minerałów. Kluczem do sukcesu jest tutaj ich odpowiednia tekstura polegająca na właściwych proporcjach gliny, wapienia, piasku, iłu czy humusu. Dochodzi do tego także ich struktura fizyczna umożliwiająca występowanie pustych przestrzeni dzięki którym korzenie winorośli są w optymalnym stopniu napowietrzane. Oba te czynniki łącząc się dając podłoże umożliwiające jej korzeniom łatwość w penetracji gruntu w różnych płaszczyznach, właściwą przepuszczalność powietrza i wody, możliwość zatrzymywania albo pozbywania się nadmiaru tej ostatniej.
Czynnikami niezbędnymi do uprawy wysokiej jakości winorośli są naturalnie wystarczająca głębokość opisanego podłoża, a także jego temperatura wpływająca na rozwój procesów biologicznych w nim zachodzących. Nie bez znaczenia w tym przypadku jest kolor ziemi, który przy odpowiednim nasłonecznieniu wraz z jej ogrzaniem tworzy wokół pojedynczej rośliny atmosferę umożliwiającą efekt końcowy w postaci dojrzałych owoców.
Kamienistość podłoża rozumiana jako obecność w glebie drobnych kamyków i żwirów dodatkowo poprawia jakość tych ziem szczególnie pod względem ich natlenienia i odporności na choroby. Wreszcie substancje mineralne zawarte w nim w odpowiedniej ilości są gwarantem tego, że wino hiszpańskie uzyskuje pożądaną przez odbiorców jakość
Jednym z czynników decydujących o sukcesie upraw winorośli w Hiszpanii jest odpowiednia ilość opadów w licznych regionach gdzie produkuje się najlepsze hiszpańskie wina. Przekłada się to rzecz jasna na niespotykaną ilość i jakość zbieranych gron. Charakterystyczne dla Półwyspu Iberyjskiego zimowe opady deszczu wpływają na pożądaną wielkość zbiorów, podczas gdy ich brak lub umiarkowana częstotliwość latem jest łaskawa dla ich delikatnych kiści. Dochodzi do tego duże nasłonecznienie na terenie Hiszpanii. Należy pamiętać przy tym, że najlepsze roczniki win hiszpańskich zbiegają się z wyjątkowo suchymi i gorącymi porami letnimi.