Podstawowe, czerwone wino producenta Miquel Oliver z apelacji D.O. Pla i Llevant. Młode, bez kontaktu z beczką, wytwarzane na bazie winogron dwóch endemicznych na Majorce szczepów: callet i fogoneu. Chyba jedno z tych, które najlepiej odzwierciedlają śródziemnomorski charakter tamtejszych win.
W kieliszku mocno nasycona, ciemna, wiśniowa barwa. Aromat intensywny, owocowy, przez który lekko przebija się duży alkohol (14,5%). Skoncentrowane i soczyste. Pojawiającą się szorstkość, alkohol i garbniki równoważy mocny, trochę konfiturowy owoc. Prosi się jak nie o kawałek dojrzałej szynki, to o wołowe żeberka lub stek.
Son Caló Negre 2016
Kolor: Piękna, gęsta i ciemna czerwień w wiśniowych rejestrach.
Nos: Intensywne aromaty czerwonych i czarnych owoców (wiśnie w likierze, jeżyny).
Usta: Soczysto-owocowe, krzepkie, bezpośrednie. Średnie ciało, kwasowość umiarkowana, spory alkohol i zaznaczone garbniki. Nieco rustykalne, ale mające specyficzny urok. Finisz długi, zostawiający owocowy posmak z delikatnie ziołową nutą.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 7 €
Degustacja wina: 05/2017