Ponoć to pierwszy w pełni wytrawny muskat z Hiszpanii. Przypada w nim niespełna 1 gram cukru resztkowego na litr. Wytwarzany w bodedze Miquel Oliver (D.O. Pla i Llevant, Majorka) na bazie szczepów muscat de Alejandría i muscat de Frontignan.
Wino w nosie bardzo skoncentrowane lecz zarazem delikatne. Pachnące białymi kwiatami z lekkimi, cytrusowymi akcentami. Usta kremowe, rześkie i długie. W kuchni polecane do kuchni azjatyckiej, drobiu oraz owoców morza.
Muscat Original Collita 2016
Kolor: Bladożółta, jasna barwa z zielonkawymi refleksami.
Nos: Intensywny i delikatny kwiatowy aromat z nutami cytrusowymi (dojrzała cytryna).
Usta: Kremowa struktura, bogaty kwiatowy smak i doskonała kwasowość. Długie i świeże, z kwiatowym posmakiem dzikiego bzu.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 9 €
Degustacja wina: 05/2017