Mont Ferrutx to w pełni dojrzałe czerwone wino z apelacji D.O. Pla i Llevant będące blendem trzech majorkańskich szczepów: callet, manto negro i fogoneu. Pod wieloma względami przypomina typową, oldskulową crianzę z DOQ Priorat. Jest w nim duża koncentracja ciepłego, likierowego owocu. Dodatkowo w bukiet dobrze wkomponowana amerykańsko-francuska beczka (11 miesięcy dojrzewania), czytelna lecz nienachalna. Garbniki poważne i całkiem przyjemne. Kwasowość dobra, krągłe, długie, na końcu przyjemnie pikantne.
Ciekawe i niedrogie wino z bodegi Miquel Oliver dla miłośników śródziemnomorskiego stylu. W kuchni dobre przede wszystkim do duszonych lub pieczonych czerwonych mięs.
Mont Ferrutx Criança 2012
Kolor: Krwisto czerwony z ceglastymi brzegami. Błyszczące, z granatowymi refleksami.
Nos: Ciepły, kipiący leśnym owocem (dojrzałe maliny i jeżyny). W tle przyprawy (pieprz) i tabaka.
Usta: Soczyste lecz nieprzesłodzone. Smukłe, gładkie i żywe. Taniny dojrzałe, przyjemny kwas, owoc wyraźnie podrasowany dębem. Długie, zwieńczone ziołowo-przyprawową nutką.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 7 €
Degustacja wina: 05/2017