Czerwone wino Mestizaje jest najtańszym w portfolio prestiżowej winiarni Mustiguillo z DOP "El Terrerazo"położonej w odległości niecałych 100 km od Walencji. To wyjątkowo udana próba "uszlachetnienia" wina z endemicznego szczepu bobal (75%) poprzez kupaż z czterema innymi szczepami: tempranillo, cabernet sauvignon, merlot i syrah (razem ok. 25%). Nie bez znaczenia na właściwości blendu ma położenie winnic (na śr. wysokości ok. 850 m), w których mocniej zaznaczają się cechy klimatu kontynentalnego niż śródziemnomorskiego. Okres dojrzewania wina Mestizaje w beczkach z dębu francuskiego to 10 miesięcy.
Rocznik 2014 czerwonego wina Mestizaje w Wine Advocate (Parker) ocenił na 90 pkt., a Guia Peñin na 92 pkt. W pełni zasłużenie. Mezalians (hiszp. mestizaje) rustykalnego szczepu bobal z winogronami szlachetnych odmian nadał mu wiele elegancji. Wino bardzo przyjemne w piciu, zrównoważone, z bogatym owocowo-kwiatowym bukietem, bardzo świeże. Smakowite jako aperitif, sprawdzi się także z szerokim wachlarzem czerwonych mięs i dojrzałych serów.
Mestizaje 2014
Kolor: Ciemnowiśniowa barwa, odrobinę mętne, z filetowymi refleksami.
Nos: Bardzo intensywny, dobrze zbalansowany aromat czarnych owoców (porzeczka) z nutami goździków i fióków. W tle przewijają się mineralne niuanse.
Usta: Wino żywe, ze średnim ciałem, intensywnym owocem i miękkimi taninami. Dobra kwasowość. Finał długi, owocowy, lekko pikantny.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 03/2016