Grupo Estevez, właściciel bodegi La Guita wytwarzającej najpopularniejszą manzanillę, ma jeszcze coś specjalnego dla miłośników fino z Sanlúcar de Barrameda. To manzanilla z logiem winiarni Valdespino znanej z wybornych sherry z Jerez de la Frontera. Zwrot "En rama" stosuje się w przypadku gdy wino to butelkowane jest z pominięciem etapu jego filtracji, bezpośrednio z dębowej baryłki (bota) używanej do beztlenowego dojrzewania trunku pod kożuchem z drożdży. Dzięki temu manzanilla jeszcze bardziej przywołuje słone wspomnienie atlantyckiego wiatru i minerały z wapiennej gleby albariza. Winogrona, z których wytwarzana jest Manzanilla Deliciosa en Rama pochodzą z parceli Pago Miraflores. Wino beztlenowo dojrzewało w botas przez 5 lat.
Manzanilla Deliciosa en Rama
Kolor: Bladozłote, czyste, błyszczące.
Nos: Zapach głęboki, skoncentrowany i trwały. Na aromat składają się nuty suszonych migdałów i skórek jabłek, anyżu, drożdży i soli morskiej.
Usta: Pełne, rześkie, mineralne, atakujące podniebienie wyraźnym smakiem suszonych owoców i orzechów. Finał długi, lekko goryczkowy.
Manzanilla Deliciosa z bodegi Valdespino to wino bardzo bezpośrednie. Dla tych, którzy za kieliszek dobrej manzanilli lub fino dadzą się pokroić. Tak jak należy: mocno wytrawne, wyraźnie słone i z odczuwalnym posmakiem drożdży. Bardzo gastronomiczne: rarytas z pieczoną lub grillowaną rybą, solonymi orzechami lub niezaowdny "zaostrzacz" apetytu. Napis na degustowanej przez nas flaszce "saca de primavera 2015" oznacza, że manzanilla ta opuściła dębową baryłkę w Sanlúcar de Barrameda na wiosnę A.D. 2015.
Cena wina w Polsce (Festus) - 74 zł
Degustacja wina: 03/2016 Prowein