Malabrigo to topowe wino z bodegi Cepa 21. Wytwarzane jest wyłącznie w najlepszych rocznikach w apelacji DO Ribera del Duero, w małej ilości - 5.000 butelek. Na etapie produkcji przechodzi proces fermentacji malolaktycznej oraz dojrzewania przez 18-20 miesięcy w nowych, francuskich beczkach. Oczywiście trzeba już za nie co nieco zapłacić.
Malabrigo 2011
Kolor: W kieliszku intensywny kolor mocno dojrzałej wiśni, rubinowe brzegi. Odrobinę mętne, z gęstą łzą barwiącą szkło.
Nos: Świeży, intensywnie owocowy aromat z wyrazistymi, dobrze zbalansowanymi nutami balsamicznymi. Pachnie czarnym, mocno dojrzałym owocem (śliwka, jeżyna) w kompozycji z aromatem cedrowego drewna, kawy i słodkich przypraw.
Usta: Na podniebieniu aksamitne, soczyste, ze sporym ładunkiem świeżości. Dobra kwasowość, jedwabiste garbniki. Finał długi z zaznaczonymi nutami białego pieprzu i wanilii.
Malabrigo 2011 to nowoczesna "ribera" w najlepszym wydaniu. Idealnie zrównoważone, z pełnym ciałem i pięknym bukietem. Klasę takiego wina podkreśli pieczona w piecu opalanym drzewem.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 50 €
Polski importer: deSabor
Degustacja wina: 04/2016