Aía to najbardziej osobiste wino Pilar Oliver, właścicielki oraz enolog winiarni Miquel Oliver na Majorce. To odmianowy merlot, który stylem balansuje gdzieś w okolicach klasyki AOC Pomerol, oczywiście z mocnym akcentem śródziemnomorskiego terroir. Dojrzewało przez niespełna rok w baryłkach z pięciu typów dębowego drewna (w tym dąb węgierski i rosyjski). Jest winem soczystym, tęgim i doskonale zrównoważonym. Bukiet bardzo wyraźny, bogaty, utrzymany w owocowo-kwiatowych rejestrach. Bardzo długie, nie pozostawiające obojętnym.
W kuchni najlepsze do treściwych mięs, najlepiej cielęciny, kaczki i dzikiego drobiu. Dobre również w towarzystwie dojrzałych serów i duszonych warzyw.
Aía 2012
Kolor: Wiśniowo-rubinowy, średnio przejrzysty.
Nos: Eksplodujące aromatem dojrzałych owoców (śliwka, porzeczka), kwiatowych płatków oraz leśnego poszycia. W tle nuty palonej kawy, tabaki i kamienne.
Usta: Krągłe, z pełnym ciałem, soczyste. Przepełnione atrakcyjnym smakiem czarnej porzeczki. Taniny przyjemnie wygładzone, duży alkohol (15%) świetnie przykryty. Finisz bardzo długi, lekko mineralny.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 21 €
Degustacja wina: 05/2017