La Guita to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich win wzmacnianych typu manzanilla. Jego producentem jest winiarnia Hijos De Rainera Perez Marin z andaluzyjskiego miasteczka Sanlúcar de Barrameda na wybrzeżu Atlantyku, od 2007 roku wchodząca w skład holdingu Grupo Estévez. Wytwarzane jest na bazie fermentacji gron szczepu palomino fino i dojrzewania metodą solera. Degustowane przez nas wino La Guita butelkowane było w 2016 roku.
La Guita Manzanilla
Kolor: Bladożółty, błyszczący. Klarowne.
Nos: Bardzo złożony aromat. Nutami zielonych oliwek, migdałów, miodu oraz cytrusów. Oczywiście w tle zapach morskiej soli.
Usta: Delikatna budowa, wyraźnie wytrawne i mineralne. Na średnio długim finiszu rześkie.
La Guita to andaluzyjskie wino wzmacniane bardzo przyjemne nawet dla tych, którzy nie są miłośnikami mocno wytrawnego sherry. Doskonale łączy się z wieloma rodzajami dań i przekąsek np. solonymi migdałami i orzechami, oliwkami, dojrzewającą szynką, rybami morskimi, owocami morza, skorupiakami i kawiorem. Podawać mocno schłodzone.
Cena wina w Polsce (Bachus) - 76 zł
Degustacja wina: 03/2016 Prowein