Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Pla de Bages (1989)
Powierzchnia winnic: 500 ha (2012 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 100-700 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: marglowe na gliniastych lub wapiennych podłożach
Odmiany winorośli białe: picapoll, macabeo, parellada, chardonnay, sauvignon blanc, gerwürztraminer
Odmiany winorośli czerwone: tempranillo, merlot, sumoll, cabernet sauvignon, garnacha, pinot noir, syrah, cabernet franc, malbec
Przeważający klimat: śródziemnomorski
Roczna ilość opadów: 350-450 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Katalonia, Prowincja Barcelona
Najważniejsi producenci win z D.O. Pla de Bages: Masies d'Avinyó, Celler El Molí, Oller del Mas, Can Serra dels Exibis, Jaumandreu, Bodegas Abadal
Polecane wina z D.O. Pla de Bages: Collbaix Singular (Celler El Molí), Abadal Nuat (Masies d'Avinyó), Abadal Reserva 3.9 (Bodegas Abadal)