Owszem, koszty były znaczące, inwestorzy zagraniczni nie kwapili się z wielkimi zastrzykami kapitału. Jednak stare i uznane tradycyjne bodegi katalońskie, które zainwestowały dosyć szybko w nowe technologie i procesy winifikacji, szybko przeobraziły się w wielkie holdingi. Holdingi takie jak Freixenet czy Cordoniu wkrótce zaczęły otwierać winiarnie w innych rejonach świata. Uprawy szczepów międzynarodowych w Hiszpanii na wielką skalę rozpoczęły się właśnie w regionie winiarskim Penedès.
Klimat w tej części Katalonii jest typowo śródziemnomorski, łagodny, pozbawiony długo trwających letnich upałów i zimowych mrozów. Daje to możliwość uprawy szerokiej gamy szczepów winorośli. Winnice D.O. Penedès rozciągają się na rozległym terytorium pomiędzy morzem i górami. Wyodrębniono więc trzy podregiony w ramach apelacji charakterystyczne ze względu na specyfikę mikroklimatów:
- Penedès Marítimo (Baix Penedès y Garraf), morskiego ciągnącego się przy samym wybrzeżu między Barceloną i Tarragoną na wysokości do 250 m n.p.m., zdecydowanie najłagodniejszego;
- Penedès Superior (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia y Baix Llobregat) z wyraźnymi cechami górskimi za sprawą przygranicznej mesety, występującego na wysokościach 500 do 800 m n.p.m., z dużo większymi opadami oraz dobową amplitudą temperatur;
- Penedès Central, będącego pośrednim między dwoma pierwszymi.
Około 20% zawartości podłoży to skała wapienna, są one bogate w fosfor i ubogie w potas. Tereny nadmorskie apelacji są bardziej piaszczyste, natomiast górzyste gliniaste.
W winogradach apelacji Penedès dominują uprawy szczepów do produkcji wina białego. Największa część produkcji win z D.O. Penedès to lekkie, aromatyczne, mocno owocowe (jabłka, cytrusy) młode wina, niekiedy zdarza się że są starzone w beczkach drewnianych. Cieszą się dużym powodzeniem na rynkach światowych. Sporym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszą się spokojne wina odmianowe xarel-lo. Znaczna część regionu Penedès pokrywa się z fragmentem apelacji D.O. Cava, stąd wielu producentów win wytwarza trunki z obydwu denominacji. Grona do wytwarzania win różowych poddawane są 12 do 24 godzinnej maceracji przed ich fermentacją. W produkcji win czerwonych jak na razie nie osiągnięto w D.O. Penedès wielkich rezultatów, chociaż można znaleźć całkiem poprawne trunki wytwarzane głównie na bazie winogron tempranillo, garnacha i cabernet sauvignon.
Najważniejsi producenci win z D.O. Penedès: Bodegas Miguel Torres, Freixenet, René Barbier, Parés Baltà, Cellers Avgvstvs Forvm, Mas Comtal, Gramona, Jané Ventura, Juvé y Camps, Celler Pardas, Can Camps, Cavas Agustí Torelló, Jean Leon, Mas Comtal, Cellers Avgvstvs Forvm, Cavas Llopart
Polecane wina z D.O. Penedès: Collita Roja (Celler Pardas), Gran Caus Vinya La Calma (Can Ràfols dels Caus), Nun Vinya dels Taus (Cal Raspallet Viticultors), Silencis (Raventós i Blanc), Sot Lefriec (Alemany i Corrió)