Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Conca de Barberá (1989)
Powierzchnia winnic: 2.000 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 350-600 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne
Odmiany winorośli białe: parellada, chardonnay, macabeu (macabeo)
Odmiany winorośli czerwone: trepat, ull de llebre (tempranillo), garnacha, cabernet sauvignon
Przeważający klimat: śródziemnomorski z cechami kontynentalnego
Roczna ilość opadów: 450-550 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Katalonia, Prowincja Tarragona
Najważniejsi producenci win z D.O. Conca de Barberá: Mas Foraster, Clos Montblanc, Vins Abadia de Poblet, Carlania Celler, Bodegas Miguel Torres, Cara Nord, Celler Molí dels Capellans
Najlepsze wina z D.O. Conca de Barberá: Josep Foraster Trepat (Mas Foraster), Cara Nord Negre (Cara Nord), El Bassots Blanc (Celler Escoda-Sanahuja)