Stało się tak za sprawą wielkiego uprzemysłowienia Hiszpanii w połowie XX wieku. Region ten co prawda pozostał regionem rolniczym, jednak wyludnił się z powodu exodusu siły roboczej do dużych, przemysłowych aglomeracji hiszpańskich. Niewielkie winne parcele straciły na znaczeniu, tamtejsi rolnicy przestawili się na uprawę zbóż. W XXI wieku hiszpańska gospodarka (w tym przemysł) dostała zadyszki, natomiast do łask winomanów na całym świecie wróciły wina hiszpańskie. Sukces odniosły "marki" winnych regionów Kastylii i León takie jak Ribera del Duero, Rueda, Toro czy Bierzo.
Region Arlanza w błyskawicznym tempie uzyskał status denominacji win D.O., zważywszy niewiarygodnie krótką ścieżkę jaką do tego celu pokonał. W 2003 roku wina wytwarzane w tym regionie posiadały status Vino de la Tierra “Ribera del Arlanza”, przez kolejne trzy lata "Vino de Calidad", by już w 2007 mogły cieszyć się renomą apelacyjnych.
Czy wina z D.O. Arlanza mają podstawy by wyróżniać się czymś szczególnym na tle pozostałych ośmiu apelacji Kastylii i León? Tym, co może być ich sprzymierzeńcem jest klimat, będący jeszcze większym ekstremum kastylijskiej mesety. Wyjątkowo surowe, śnieżne zimy opóźniają proces wegetacyjny winorośli. Te są skłonne dawać między sierpniem i październikiem wyjątkowe winogrona, pod warunkiem że przed zbiorami intensywnie grzeje słońce oraz uda się uniknąć gwałtownych ulew, niekiedy z gradobiciem.
Najważniejsi producenci win z D.O. Arlanza: Bodegas Lerma, Olivier Rivière, Bodegas Sierra, Bodegas Buezo
Polecane wina z D.O. Arlanza: Buezo Petit Verdot Crianza (Bodegas Buezo), El Quemado (Olivier Rivière)