Wino k-naia w pewien sposób odzwierciedla obecną filozofię winiarstwa z hiszpańskiej apelacji D.O. Rueda. W blendzie zdecydowanie przeważa szczep verdejo (85%), biała endemiczna odmiana kastylijskiego regionu. Drugim szczepem użytym w winifikacji k-naia jest sauvignon blanc (15%). Samodzielnie lub w kupażach stanowi on sprawdzoną alternatywę verdejo dla producentów białych win z okolic miejscowości Rueda.
K-naia to smaczne i niedrogie wino. Pod względem aromatu jest pięknie złożone i subtelne, oprócz owocu znaleźć w nim można trochę nut kwiatowych i mineralnych. Usta są orzeźwiające, soczyste, dosyć kwasowe, mocno napakowane cytrusami, długie. Doskonałe do ryżów, morskich ryb i owoców morza.
k-naia 2015
Kolor: Czyste, blado-słomiane, pięknie błyszczące.
Nos: Średnio intensywne, bogate aromaty dojrzałych owoców (brzoskwinia, mango, limonka, zielone jabłko). W tle nuty kwiatów (orchidea) oraz mineralne.
Usta: Na podniebieniu bardzo świeże, ze średnią budową, dobrą kwasowością i mnóstwem owocu. Atakuje smakiem dojrzałych cytrusów (grejpfrut, klementynka, limonka). Długie, zakończone przyjemną nutą startej skórki cytryny i polnych ziół.
Cena wina w Polsce (Festus) - 39 zł
Degustacja wina: 03/2016