Jeszcze do niedawna winiarze podchodzili do produkcji txakoli z dużym dystansem. Na fali zwiększonej popularności tego wina w ostatnich kilku latach, w Bodegas Itsasmendi pojawił się koncept txakoli "single vineyard". W trzyhektarowym winogradzie Artizar wydzielono stanowisko posiadające optymalny dla wegetacji winorośli mikroklimat. Ma ono powierzchnię zaledwie 3.000 m2. Znajdują się tam nasadzenia podstawowej dla wina txakoli odmiany winorośli - hondarrabi zuri. Zbierane z tej mikroparceli winogrona fermentują w 6 nowych kadziach z dębu francuskiego o pojemności 2.000 litrów każda, a następnie dojrzewają w nich nad osadem z drożdży przez 7 miesięcy. Wina Artizar (bask. gwiazda polarna) powstaje w każdym roczniku niespełna 700 butelek.
Artizar 2012 to prawdziwa, winna gwiazda z północy Hiszpanii. Atlantycki, nowoczesny styl txakoli bliski perfekcji. Ma to oczywiście swoją cenę. Wino Itsasmendi Artizar 2012 sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do tłustych ryb morskich, muli po marynarsku i białych mięs.
Itsasmendi Artizar 2012
Kolor: Jasnożółta barwa ze złocistym połyskiem oraz limonkowymi refleksami.
Nos: Piękny, złożony, owocowo-ziołowy aromat o średniej intensywności. Wino pachnie owocami pestkowymi (dojrzałe zielone jabłka, brzoskwiniowa konfitura) z nutami trawy cytrynowej i rozmarynu.
Usta: Początkowo delikatne na podniebieniu, po chwili nabiera krągłości. Soczysty, pestkowy owoc, mineralne, z idealną równowagą alkoholu i kwasowości. Orzeźwiające. Długi finał.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 30 €
Degustacja wina: 03/2016