Wino wytwarzane w najlepszych rocznikach, otrzymywane na bazie fermentacji gron tinta de Toro pochodzących z ponad 70-letnich nasadzeń winorośli na parceli Senda de los Lobos. Starzone przez 17 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego. Wino niesłychanie eleganckie. Owoc mocno ściśnięty, prawie likierowy z pięknie wkomponowanymi nutami kadzidła, toffi i lukrecji. Potężne, skondensowane, z dojrzałymi taninami, okraszone porzeczkową konfiturą i deserową czekoladą, z hipnotyzującym finiszem. Gran Elías Mora 2012 to wytworne, niuskulowe wino klasy premium. Cena w odniesieniu do jakości więcej niż satysfakcjonująca.
Wskazana około 30-minutowa dekantacja. W kuchni domaga się porządnego kawałka pieczonego mięsa, najlepiej wołowiny lub prosięcia mlecznego.
Gran Elías Mora 2012
Kolor: Ciemny, wiśniowy, z rubinowymi brzegami. Błyszczące, prawie nieprzejrzyste.
Nos: Dżemowo-likierowy czarny owoc (porzeczka, jagoda) uzupełniony zrównoważonymi aromatami kadzidła, lukrecji, karmelu i mokrego tytoniu. Lekko mineralne.
Usta: Mocarne, eleganckie, perfekcynie zbalansowane. Pełne skoncentrowanego owocu, dojrzałych tanin i ożywczej kwasowości. Finiszuje długo odsłaniając zza owocu coraz to nowe niuanse (czekolada, lukrecja, zioła).
Cena wina w Hiszpanii - ok. 33 €
Degustacja wina: 03/2017