Garnacha (fr. grenache) to jedna z najpopularniejszych szlachetnych odmian winorośli w Hiszpanii. Z kolei region winiarski Campo de Borja to "samozwańcze" imperium garnachy. Powstaje tam wiele niezłych, tanich win z tego szczepu. Nieco trudniej jest znaleźć wina tam odmianowe garnacha klasy premium. Garnacha Centenaria to wino największego producenta z D.O. Campo de Borja - winiarni Coto de Hayas. Wytwarzane jest z winogron stuletnich winorośli garnacha rosnących na łupkowych stokach przedgórza Kordyliery Iberyjskiej w Aragonii. Jest winem młodym, poddanym starzeniu w nowych beczkach francuskich przez 4 miesiące.
Garnacha Centenaria ze względu na swoją niską cenę nie mieści się w klasie win premium ze szczepu garnacha. Prezentuje się jednak bardzo solidnie, dorównując wielu z nich. Ma ładny, złożony owocowo-ziołowy nos z kamiennymi niuansami. Na podniebieniu ma dobą strukturę, krzepkość i soczysty owoc podkręcony mineralno-pikantną końcówką. Smaczne i świetnie zrównoważone. Do pieczeni z czerwonego mięsa, dziczyzny lub białych mięs w sosie. Sprawdzi się także w towarzystwie dojrzałych serów oraz dojrzałych, iberyjskich wędlin.
Garnacha Centenaria Coto de Hayas 2014
Kolor: Intensywna, wiśniowo-szkarłatna barwa.
Nos: Wyraziste i świeże aromaty czerwonych owoców (maliny, jeżyny) uzupełniają nuty fiołków, goździków i lukrecji, w tle zapach mokrego kamienia.
Usta: Wino na podniebieniu jest bardzo świeże, soczyste i gładkie. Pełne owocu (z nutami jogurtowymi), z dobrą kwasowością i lekko zaznaczonymi słodkimi taninami. Finisz bardzo długi, w którym oprócz owocu ujawniają się nuty przypraw (pieprz) i mineralne.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 07/2016