Wino Campo de Borja

Region winiarski Campo de Borja otrzymał status apelacji wina w 1977 roku. Położony jest na północnym zachodzie prowincji Zaragoza w Aragonii.

Ze wszystkich aragońskich apelacji win D.O. Campo de Borja charakteryzuje najbardziej suchy klimat. Podłoża pod uprawę winorośli są wapniste i zawierają stosunkowo sporą ilość kamyków oraz żwirów. Ponadto wyróżniają się większą ilością substancji odżywczych w glebie, co sprawia że zdecydowanie najlepiej przyjmuje się tu szczep garnacha (grenache). Jego krzewy rosną na powierzchni około 5.000 ha, z czego prawie połowa to rośliny mające wiek pomiędzy 30 i 50 lat. 

Winnice D.O. Campo de Borja rozlokowane są na wysokościach 350-700 m.n.p.m. w sąsiedztwie 16 aglomeracji: Agón, Ainzon, Alberete, Albeta, Ambel, Bisimbre, Borja, Bulbuente, Bureta, El Buste, Fuendejalón, Magallón, Malejan, Pozuelo de Aragón, Tabuenca oraz Vera del Moncayo. Najstarsze plantacje winorośli w regionie Campo de Borja pochodzą z XII wieku. Podobnie jak w sąsiednich apelacjach największy rozwój winiarstwa profesjonalnego nastąpił tam w połowie ubiegłego wieku.

W D.O. Campo de Borja dominującym szczepem z 68% udziałem jest garnacha, w związku z czym nosi ona nazwę imperium tej odmiany "Imperio de la Garnacha". Liczne są też uprawy tempranillo 11,5%. Reszta odmian czerwonych winorośli stanowi mały procent i są to: cabernet sauvignon, syrah i merlot. Wina białe produkowane są tutaj sporadycznie, a do ich wytwarzania używa się gron szczepów macabeo, chardonay i moscatel.

Najpopularniejsze i najwykwintniejsze wina czerwone powstają tylko na bazie fermentacji gron samej odmiany garnacha. Charakteryzują się ciemno czereśniową, intensywną barwą. W bukiecie dominują czarne owoce (śliwka), nuty tostów oraz balsamiczne. Do ich dojrzewania stosuje się beczki z dębu amerykańskiego, rzadziej francuskiego. W kupażach zwykło się je zestawiać z mniejszym udziałem win z odmian tempranillo, cabernet sauvignon, syrah oraz merlot.

Wina białe powstające przeważnie z macabeo i chardonnay wyróżniają się delikatnością, świeżością i lekkością owocowego aromatu. Wina różowe prezentują wyraźnie owocowy bukiet z kwiatową nutą. W regionie Campo de Borja wytwarza się również wina różowe, musujące oraz likierowe. Póki co nie znalazły jeszcze uznania wśród koneserów.

Najważniejsi producenci win z D.O. Campo de Borja: Bodegas Aragonesas, Bodegas Borsao, Bodegas Alto Moncayo, Masia de Bielsa

Polecane wina z D.O. Campo de Borja: Tres Picos (Bodegas Borsao), Aquilón (Bodegas Alto Moncayo)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Campo de Borja (1977)
Wina z regionu/apelacji DO Campo de Borja
Powierzchnia winnic: 6.800 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 350-700 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne, kamieniste, gliniasto-żelazawe
Odmiany winorośli czerwone: garnacha, tempranillo, syrah, mazuela, merlot, cabernet sauvignon, bobal, monastrell
Odmiany winorośli białe: viura, garnacha blanca, malvasía, chardonnay, gewurztraminer, sauvignon blanc
Przeważający klimat: kontynentalny
Roczna ilość opadów: 500 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Aragonia, Prowincja Zaragoza (Saragossa)