Najlepiej jednak spróbować samemu choćby jednej butelki trunku pochodzącej z winiarni Bodegas Avanthia. Winnice denominacji Valdeorras rozmieszczone są najczęściej na niewielkich wzniesieniach w obrębie doliny rzeki Sil.
Wśród uprawianych szczepów winorośli królem jest biała, endemiczna odmiana godello. Do wytwarzania win czerwonych zwykło się tam używać gron pochodzących z odmiany mencía. Na ich duży potencjał istotny wpływ może mieć najdogodniejsze pod względem klimatu położenie w obrębie Galicji. Charakteryzuje go mniejsza ilość opadów, i dłuższe na tle innych galisyjskich apelacji roczne nasłonecznienie. Najlepsze stanowiska znajdują się na podłożach za znaczną ilością łupków. Pozostałe to z reguły aluwialne gleby z dużą zawartością wapieni, położone w niewielkiej odległości po obydwu stronach koryta rzeki Sil.
W regionie Valdeorras zwykło się wytwarzać wina na bazie fermentacji gron jednej odmiany winorośli. Białe (100% godello) najczęściej są dobrze zbudowane, intensywne, mają aromaty owocowe z nutami kwiatowymi. Doskonałe efekty daje winiarzom z D.O. Valdeorras dojrzewanie białych win nad osadem (sur lie). Czerwone wina (100% mencía), o intensywnie purpurowym kolorze, zostawiają w ustach długi posmak prezentując ciekawe bukiety z dominacją śliwki, jeżyn i przypraw korzennych.
Najważniejsi producenci win z D.O. Valdeorras: Rafael Palacios, Compañía de Vinos de Telmo Rodríguez, Bodegas Avanthia, Bodegas Godeval, Bodegas La Tapada, Bodegas Valdesil
Polecane wina z D.O. Valdeorras: Pezas da Portela (Bodegas Valdesil), Avanthia Cuvée Mosteiro (Bodegas Avanthia), As Caborcas (Compañía de Vinos de Telmo Rodríguez), Viña Somoza Godello sobre Lías (Viña Somoza)