Uprawa winorośli, pomimo iż była tradycyjnym zajęciem mieszkańców regionu Ribeiro już w czasach starożytnego Rzymu, szczególnego znaczenia nabrała w średniowieczu. Przyczynili się do tego mnisi należący do zakonów rozwijających swoje przyklasztorne winnice w celach komercyjnych. W ten sposób wina z Ribeiro trafiały w ręce pielgrzymów wędrujących do Santiago de Compostela, kupców żydowskich oraz na dwory królów i arystokracji w całej Europie. Udokumentowane jest, że to właśnie "Ribeiro" jako pierwsze dotarło do Ameryki na pokładzie jednej z fregat Krzysztofa Kolumba. Wina z tego regionu upodobali sobie szczególnie Anglicy, dlatego miejscowe winiarstwo częściowo podupadło w XVII wieku na skutek zbrojnych konfliktów hiszpańsko-angielskich. Sytuację tą skwapliwie wykorzystali winiarze ze znajdującej się "tuż za miedzą" Portugalii. Ostateczny wyrok na Ribeiro zapadł w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to najpierw mączniak, a później filoksera zdziesiątkowały resztkę tutejszych upraw.
Obecnie apelacja stara się odbudować swój splendor o czy może świadczyć rosnąca z roku na rok liczba winiarni oraz terenów przeznaczonych pod uprawę vitis vinifera. Pomimo niewielkiej odległości od atlantyckiego wybrzeża klimat jest tutaj dużo bardziej przyjazny niż w D.O. Rías Baixas. Średnia temperatura roczna wynosi 14.5 ºC, a ilość opadów rzadko przekracza 950 mm. Nasłonecznienie wynosi niewiele powyżej 1900 godzin w ciągu roku. Winnice, znajdujące się na wysokościach 75-400 m n.p.m. położone są w rozległych dolinach rzek Miño, Avia, Arnoia i Barbantiño. Są to w większości płaskie lub lekko pofałdowane tereny. Gleby są tam gliniasto-piaszczyste o dużej zawartości kamieni i żwiru, które pozwalają korzeniom winorośli utrzymać odpowiednią temperaturę w trakcie dojrzewania gron.
W uprawach winorośli w D.O. Ribeiro dominują białe szczepy endemiczne, a białe wina stanowią ponad 85% całkowitej produkcji apelacji. Największym uznaniem cieszą się te z galicyjskiej odmiany treixadura. Są wyjątkowo zrównoważone, aromatyczne, a w bukiecie często można odnaleźć świeże i subtelne nuty owocowe (jabłka, owoce egzotyczne) oraz kwiatowe. Wina czerwone jak na razie nie znalazły uznania nawet na hiszpańskim rynku winiarskim. W D.O. Ribeiro produkuje się słodkie "vino tostado" o ciemnozłotym, wpadającym w bursztynowy kolorze.
Najważniejsi producenci win D.O. Ribeiro: Viña Meín, Adega Antonio Cajide Gulín, Bodegas Campante
Polecane wina z D.O. Ribeiro: Alma de Reboreda Tostado (Bodegas Campante), Emilio Rojo (Emilio Rojo Bodeguero)