Rasowy, niuskulowy Priorat "pełną gębą" z bodegi Sergi Ferrera i Raula Bobeta. Blend 70% cariñena i 30% garnacha z owoców prawie stuletnich winorośli rosnących na łupkowych podłożach w podstrefie Porrera. Wino dojrzewało przez 15 miesięcy w beczkach francuskich. Bez procesu klarowania i filtracji przed zabutelkowaniem.
Nos wyrazisty, mineralny, pełen aromatów czarnych owoców podbitych złożonymi nutami ziół oraz słodkich przypraw. W ustach szczodre, soczyste i wspaniale kwasowe. W smaku przewija się jeżynowy dżem, który z każdą chwilą nabiera beczkowo-mineralnej głębi. Garbniki żywe lecz pełne elegancji. Długi finał przywodzi jeszcze więcej skojarzeń ze skałą z regionu Priorat.
W kuchni do grillowanych mięs, gulaszy, twardych serów i najlepszych gatunków dojrzałych szynek. Rekomendowana ok. 45-minutowa dekantacja. Wino gotowe do picia, w perspektywie leżakowania w butelce przez następne 1-5 lat będzie jeszcze smaczniejsze.
Ferrer Bobet Vinyes Velles 2014
Kolor: Żywa, intensywnie bordowa barwa, z fioletowymi przebłyskami.
Nos: Intensywny aromat czarnych owoców (mocno dojrzała wiśnia, konfitura z jeżyn) uzupełniony nutami wanilii, górskich ziół i kwiatów (lawenda). Elegancki, wyraźnie mineralny.
Usta: Bogate, harmonijne, bardzo efektowne. Na podniebieniu aksamitne, soczyste, z doskonałą kwasowością, wciąż oferujące sporo młodzieńczej lekkości. Garbniki wyraźnie zaznaczone, dojrzałe i przyjemne. Wszechobecny czarny, dżemowy owoc w harmonii z francuską beczką. Finiszuje długo, zaznaczając się żwirowatą nutą popartą niebywałą świeżością.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 32 €
Degustacja wina: 03/2017