Wino wytwarzane na bazie gron pochodzących z bardzo młodych winnic należących do bodegi Ferrer Bobet. To tarasowe nasadzenia winorośli na łupkowych podłożach licorella, raptem z lat 2004-2006. Połowę w kupażu stanowi szczep cariñena, resztę: syrah, garnacha i cabernet sauvignon. Wino dojrzewało przez około 12 miesięcy w beczkach francuskich, z czego około 60% stanowiły baryłki nowe.
Ferrer Bobet 2014 to oczywiście wino będące przeciwieństwem potężnych, skoncentrowanych, często alkoholowych "prioratów" ze stuletnich krzewów cariñena lub/i garnacha. Dlatego nie każdemu będzie się podobać. W nosie pozornie nieśmiałe, pachnące dżemowym owocem zza którego przebijają się nuty kwiatowe oraz mineralne. Usta mocno ekstraktywne, młodzieńcze, nie mają zbyt wiele materii. Przyjemna kwasowość. Początkowo, jak na 50% cariñena tanin jak na lekarstwo, ujawniają się dopiero w końcówce. Finiszuje długo, pieprznie. Nietypowe, pochłaniające, znakomite...
Ferrer Bobet 2014
Kolor: Intensywna, szkarłatna czerwień.
Nos: Niezbyt intensywny ale przenikliwy, bogaty aromat. Pachnie konfiturą z wiśni i jeżyn podbudowaną nutami dzikiej róży, fiołków, lukrecji oraz wulkanicznego żwiru.
Usta: Lekkie, soczyste, wspaniale kwasowe. Na wstępie tryskające dżemowym owocem. Garbniki ledwie wyczuwalne, odrobinę szorstkie. Finisz długi, zdecydowanie pikantny.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 25 €
Degustacja wina: 03/2016