Cepa 21 to odmianowe tinto fino (tempranillo) wytwarzane z gron około 25-letnich winorośli. Dojrzewało przez 14 miesięcy w nowych baryłkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Rocznik 2011 był ostatnim z najlepszych w regionie Ribera del Duero. Wyprodukowano go stosunkowo dużą ilość - ok. 200.000 butelek.
Cepa 21 z rocznika 2011 to mocarne wino z DO Ribera del Duero, które winomanom może przypominać stylem znakomite GSM z Châteauneuf-du-Pape. Świetnie zrównoważone, eleganckie. Idealne do dojrzewających wędlin i twardych serów, pieczeni, a także makaronów i ryżów w gęstych, dobrze przyprawionych sosach.
Cepa 21 2011
Kolor: Intensywna i żywa wiśniowa barwa z granatowymi refleksami. Gęste, czyste.
Nos: Głęboki aromat kandyzowanych owoców leśnych (jeżyny, maliny) z nutami jogurtowymi, przypraw oraz eukaliptusa.
Usta: Na podniebieniu mięsiste, z nerwem i mocno wyeksponowanymi, gładkimi garbnikami. Doskonale zrównoważony owoc podbity nutami pochodzącymi z dębiny, ożywcza kwasowość, lekka mineralność. Długi, owocowo-ziołowy finisz.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 18 €
Polski importer: deSabor
Degustacja wina: 04/2016