Dalmau to wino typu "single vineyard". Wytwarzane jest na bazie fermentacji gron pochodzących z pojedynczej parceli należącej do winiarni Marqués de Murrieta. Producent z DOC Rioja anonsuje je jako nowoczesne oblicze winnego regionu w gamie swoich produktów. Kilkudziesięcioletnie nasadzenia winorośli znajdują się w wydzielonej części winnicy Finca Ygay, na kamienistych glebach z gliniasto-wapiennymi podłożami.
Dalmau 2011 to kupaż tempranillo (79%) fermentującego w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz cabernet sauvignon (15%) i graciano (6%), które fermentowały w dębowych kadziach. Wino dojrzewało w nowych, francuskich baryłkach z dębu francuskiego z Allier przez okres 19 miesięcy. Wyprodukowano limitowaną ilość niespełna 20 tyś. butelek o standardowej pojemności oraz niecałe 400 flaszy magnum.
Dalmau 2011 to wzorcowy przedstawiciel niuskulu DOC Rioja. W nosie kompozycja owocowo-balsamicznych aromatów. Na podniebieniu wyraźnie kremowa tekstura, porządnie zaznaczona kwasowość, owoc i garbniki, a wszystko wykończone z wyjątkową gracją. Posiada olbrzymi potencjał do długiego leżakowania w butelce. W gastronomii najlepiej "przełamać" je soczystą pieczenią (jagnięcina), stekiem lub intensywną w smaku, dojrzałą szynką.
Dalmau 2011
Kolor: Wino o ciemnej i bardzo intensywnej wiśniowej barwie.
Nos: Wyrazisty i trwały aromat czarnych owoców (mocno dojrzała jeżyna i porzeczka). Bogactwo nut pochodzących z dębiny (lukrecja, cygaro, gorzka czekolada) doskonale równoważących owoc. Przez to wszystko przebija się wspomnienie zapachu mokrego kamienia.
Usta: Na podniebieniu soczyste i aksamitne. Świetna kwasowość, miękkie garbniki, długi finisz.
Cena wina w Hiszpanii - około 50 €
Degustacja wina: 03/2016