Wina takie jak Capellanía z bodegi Marqués de Murrieta definiują znane głównie koneserom pojęcie biała rioja. Właśnie w ich przypadku nabierają szczególnego znaczenia pojęcia styl, tradycja, dojrzałość, struktura oraz bogactwo bukietu. Podstawą wina Capellanía jest szczep viura oraz długie leżakowanie trunku w dębowych beczkach (1,5 roku w nowych francuskich baryłkach o pojemności 225 litrów). Nie bez znaczenia jest również wiek winorośli, z których pozyskiwane są dojrzałe winogrona (około 80-letnie nasadzenia). Wina Capellanía z rocznika 2011 wyprodukowano w limitowanej ilości niespełna 40 tys. butelek.
Capellanía 2011 to eleganckie wino o aksamitnej budowie, z pięknie złożonym bukietem białych owoców i słodkich przypraw. Mimo przeszło 5 lat od czasu winobrania emanuje świeżością. Do picia teraz i w przeciągu kilku kolejnych lat. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie białych mięs, ryb oraz foie gras.
Capellanía 2011 Marqués de Murrieta
Kolor: Bladożółta barwa. Czyste i połyskliwe. Łza gęsta.
Nos: Średnio intensywny i trwały aromat białych owoców (gruszka), cytrusów oraz migdałów w skórce. Dobrze zintegrowany z nutami wanilii oraz karmelu.
Usta: Pomimo długiego kontaktu z francuską beczką wciąż świeże niczym młode wino. Na podniebieniu krągłe, jedwabiste. Dobra kwasowość. Doskonale zrównoważony owoc (papierówka, cytrusy) z nutami miodu i karmelu. Finał średnio długi. Pozostawia po sobie trwały, rześki posmak.
Cena wina w Hiszpanii - około 20 €
Degustacja wina: 03/2016